Историјат

Школа у Доњој Топлици се први пут помиње у историјским списима 1873. године. Те године је министар дао одобрење за отварање школе. Први учитељ је требало да буде Панта Војиновић. Због политичких трвења и несугласица министар повлачи одобрење почетком јануара 1874. године. Настојања да Доња Топлица добије школу обнављају се 1890. године. Школа је отворена тек у јесен 1892. године. Први учитељ је био Михаило Драговић. Настава је извођена у уступљеној општинској судници.

Општинска судница

Школа непрекидно ради од 1904. године. Тада је изграђена и нова школска зграда са две учионице, канцеларијом и станом за учитеља.

Прва школска зграда

Треће одељење школа добија 1928, а четврто одељење 1933. године. Настава се изводи у три зграде које нису одговарале хигијенско-техничким и педагошким захтевима. У осморазредну школу почиње да прераста од 1963. године.

Име школе је мењано више пута. Тако је одлуком Министарства просвете од 24. новембра 1934. године школа добила име Државна народна школа Витешког краља Александра I Ујединитеља. После се звала Основна школа "Милан Ракић". Када је 1975/76. школске године припојена мионичкој школи добија име Основна школа "Драгојло Дудић", ИО Доња Топлица. 2004. године школа је поново добила име познатог српског песника Милана Ракића.

ИО Доња Топлица

Школа у Доњој Топлици је осморазредно издвојено одељење Основне школе "Милан Ракић" у Мионици. Њу похађају ученици из околних села: Вировца, Вртиглава, Горњег Мушића, Доњег Мушића, Великих Маришта и Наномира.

Ове школске године школа има 8 разреда са укупно 70 ученика.

Бројно стање ученика у 2022/2023. школској години
Разред
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
Укупно
Број ученика
10
12
8
4
9
5
10
12
70

Међу уписаним ученицима има доста ученика ромске националности из Наномира. У школи се чине велики напори да се ови ученици потпуно интегришу у образовни систем. Познат је проблем нередовног похађања наставе, који је нарочито изражен у старијим разредима. Школа има педагошког асистента који помаже при решавању поменутих проблема и око инклузивне наставе.

Због недостатка простора, до којег је дошло услед рушења старе школске зграде после земљотреса, настава се одвија у некада помоћној школској згради. Да би се омогућио рад школе у једној смени настава се изводи у две зграде.

Школа у Доњој Топлици

Школа коју похађају ученици од петог до осмог разреда има само две одговарајуће учионице, а за остале две се користе трпезарија и канцеларија. Крајем 2009. године школска зграда је реновирана. У мају 2010. године школа је добила дигитални кабинет. Да би се обезбедила просторија прибегло се преграђивању једне учионице, чиме су се још више погоршали просторни услови рада.

Ренвирана школска зграда

Иако се ради у отежаним условима ученици показују интерес за све наставне предмете, постижу завидне резултате у учењу и учествују у такмичењима. Радо учествују у активностима поводом обележавања Дечје недеље, Дана школе, школске славе , учествују у пролећном кросу РТС-а и у разним другим такмичењима.

Школа има асфалтирано игралиште за мали фудбал, кошарку и одбојку. Ученици показују велико интересовање за спорт, а нарочито за фудбал и одбојку. Сваки слободан тренутак проводе на игралишту. Често учествују у уређивању игралишта и школског дворишта.

Како би се омогућило да сви ученици од првог до осмог разреда наставу похађају у једној смени, ученици млађих разреда, од маја 2016. године, наставу похађају у адаптираном простору некадашњег дома здравља.

Уз велику помоћ родитеља, а уз залагање свих запослених, зграда је реновирана, двориште ограђено. На тај начин сваки разред је добио своју учионицу коју је улепшао и прилагодио потребама а настава подигнута на виши ниво.

Учионице су опремљене белим таблама, набављен је школски рачунар, штампач, пројектор и паметна табла, у школу је уведен интернет. Зидови школе су креативно, педагошки осликани, тротоар око зграде је осликан и претворен у полигон, у циљу веће мотивације ученика.

У јуну месецу 2019. године школа је донацијом добила нови намештај чиме је простор посебно оплемењен.

У јесен 2002. године почела је изградња нове школске зграде. Извођачи радова су се више пута мењали, радови на изградњи су више пута започињани и прекидани, а од 2005. године није било никаквих радова.

Садржај странице је последњи пут мењан 13.11.2022 22:03

врхврх

© 2010 - ОШ "Милан Ракић" Мионица | Дизајн Веб тим