Историјат

У близини засеока Мишићи, где се састају изворишни краци Рибнице налази се црква, а од 19. века па све до 1963. године ту је била и основна школа у којој су учила деца из околних села Попадића, Планинице, Паштрића, Брежђа и самог Струганика. У ту школу је ишао и Живојин Мишић, који ће касније постати чувени војсковођа. Данашња школа се налази у центру села, повише  на коси којом се протеже пут.
Прва четвороразредна основна школа у Струганику је отворена после II светског рата. Изграђена је на брежуљку, где су се у пролеће 1904. године скупили учитељи и ученици рибничке, брежђанске, мионичке и горњотопличке школа да би заједно прославили стогодишњицу I српског устанка. На тај догађај подсећа белег испред самог улаза у школу.

Белег

У позадини је гај заветних липа куда је ишла сеоска литија.
Школа је увек радила у отежаним условима, због чега су учитељи одлазили у друга места. Дешавало се да у септембру остану празне клупе, јер школа није имала учитеља.
Струганичка школа је знатно оштећена у земљотресу 1998. године и потом темељно реконструисана 2000. године.

ИО Струганик

Школска зграда је обновљена 2000. године. У њој се налазе две простране учионице, кухиња са трпезаријом, санитарни чвор и стан за учитеља.

Школа у Струганику

Школа у Струганику је комбиновано одељење од 2 разреда и ове школске године има 5 ученика које учи учитељица Јелица Павловић. Помоћни радник је Вера Томашевић.

Бројно стање ученика у 2022/2023. школској години
Разред
I
II
III
IV
Укупно
Број ученика
0
0
2
3
5

Као и у другим сеоским школама број ученика се годинама смањује, претећи да се школа једног дана угаси. Био би то сигурно немио догађај за село. Престанак рада школе створио би додатне проблеме родитељима школске деце. Због удаљености села од Мионице стварају се додатни проблеми око обезбеђивања превоза деце до најближе школе. Кад се сагледају све чињенице поизлази да је за све, а највише за децу из Струганика, најбоље решење да се школа одржи.

Садржај странице је последњи пут мењан 13.11.2022 21:35

врхврх

© 2010 - ОШ "Милан Ракић" Мионица | Дизајн Веб тим