Почетком школске 2012/13. године један слободан, неискоришћен простор у нашој школи је претворен у етно-кутак, мали школски музеј. Етно-кутак је осмислила и уредила Верица Симић, професор историје, заједно са својим ученицима и једним бројем колега. Инспирација је потекла од постојеће етно-збирке коју је још 70-их и 80-их година 20. века сакупио Божидар Ћосић, дугогодишњи наставник историје у мионичкој основној школи. Тај посао је наставила његова ученица и колегиница Верица Симић, захваљујући људима из Мионице и околних села који су етно-грађу сачували и поклонили школи.

Виртуелна посета етно-кутку

Етно-кутак

Етно-кутак је уређен с циљем да се ученици на један занимљив и практичан начин упознају са животом у прошлости, што је циљ за наставне предмете: свакодневни живот у прошлости и нараодна традиција у млађим разредима и историја у старијим разредима.

Први део етно-кутка уређен је по узору на кућу, централни део старе српске куће у којем се налазило огњиште на којем се припремала храна и око кога се окупљала цела породица.

Други део етно-кутка замишљен је као спаваћа соба са византијским прозорима у којој се поред колевке налази и опрема за обраду вуне, конопље и лана.

врхврх

© 2010 - ОШ "Милан Ракић" Мионица | Дизајн Веб тим