Историјат

У јануару 1933. године мионички срески начелник указује на потребу изградње школе у Берковцу. Али прва школа је отворена тек за време II светског рата (1942. или 1943. године) у приватној кући Божидара Матијевића. После рата је изграђена прва школска зграда са две учионице, кухињом и оставом. Та школска зграда је реновирана 1995. године, када су у поткровљу дограђена два стана за учитеље.

Школа је увек радила у веома тешким условима па је у ранијим временима учитељима који су у њој радили припадала посебна месечна накнада за тешке услове живота и рада.

 

ИО Берковац - привремено затворено

На удаљености од 3 km од бање Врујци налази се школа у Берковцу. Реновирана је 1992. године. Школска зграда има две учионице и трпезарију.

Школа у Берковцу

Сваке године у школске клупе седа мањи број ученика. Школске 2012/13. године уписан је само 1 ученик у четврти разред. Школске 2013/2014. године школа је остала без ђака и привремено је затворена. Остаје нам нада да ће у наредном периоду села оживети и да ће се број младих који заснивају своје породице у њима повећати. Једино тако, неограђено школско двориште у Берковцу ће се орити од дечје граје.

Школа се налази у изузетно еколошки чистој средини, у близини ушћа Рајичине реке у Берковачку реку,  недалеко од бање Врујци. У оквиру пројекта за опстанак и развој сеоског школства, који су покренули учитељи наше школе, у сарадњи са професором Иваном Ивићем, надамо се да се нађе решење како да школа опстане или како да се прошири њена делатност да би постала корисна за мештане овог краја.

Школа је привремено затворена 2013/2014. школске године.

Садржај странице је последњи пут мењан 13.11.2022 22:07

врхврх

© 2010 - ОШ "Милан Ракић" Мионица | Дизајн Веб тим