Историјат

Није редак случај да су у предратним и послератним годинама куће имућних грађана, због недостатка школских зграда, претваране у школе. Тако је и у Команицама 1947. године отворена основна четвороразредна школа у кућама породица Лазаревић и Петровић. Повремено је бивало покушаја да се подигне школа. Најављивано је да ће она бити бар стављена под кров 1953. године, али се све на томе и завршило.
До 1953. године сви ученици су чинили једно одељење, а од тад су разврстани у два.
Команичка школа је 1957/58. школске године припојена Основној школи „Драгојло Дудић” у Мионици са статусом издвојеног одељења.
Како се број ученика повећавао, мештани су одлучили да просторије задружног дома уступе школи.

Задружни дом

Због разорног земљотреса 1998. године стара зграда задружног дома је постала неадекватна за коришћење. Започета је изградња нове школе, која је завршена 2000. године.

ИО Команице - привремено затворено

Школа у Команицама
Нова школска зграда у Команицама саграђена је 2000. године. Има две лепе учионице опремљене новим намештајем, наставничку канцеларију и два санитарна чвора. Школа има централно грејање што омогућава пријатан боравак ученика у њој за време хладних зимских дана. У једној од учионица се изводи настава, а друга служи за све остале потребе ученика. Ту нам је сала за физичко, кад су лоши временски услови, трпезарија, простор у коме бораве предшколци, изложбени панои са радовима ученика.

Команице-друга учионица

Завршетком 2017/2018. школске године школа је остала без ученика па је привремено престала са радом од 2018/2019. школске године.

Садржај странице је последњи пут мењан 13.11.2022 21:45

врхврх

© 2010 - ОШ "Милан Ракић" Мионица | Дизајн Веб тим